August Ludvig Hartwalls stiftelses styrelse följde i slutet av februari 2022 med tunga hjärtan läget i Ukraina. Familjer tvingas på flykt och barn utsätts för extrem psykisk påfrestning och livshotande attacker. Vi stod inför en humanitär kris som berör 7,5 miljoner barn fågelvägen dryga 1000km från Helsingfors.

Stiftelsens styrelsen beslöt 2.3.2022 att donera 15 000€ till Unicef Finland och samtidigt starta en gemensam insamling till Unicefs arbete i Ukraina och dess grannländer under August Ludvig Hartwall stiftelses namn. 

Unicef var ett naturligt val för stiftelsen. Styrelsen har jobbat flera år med Unicef och Unicef har haft verksamhet i Ukraina i flera år. Unicef har också ett snabbt och effektivt arbetssätt, de jobbar både inom Ukraina och i grannländerna med flyktingar från Ukraina. 

Insamlingen fick genast ett mycket stort stöd inom Hartwall familjen, familjeägda bolag och personalen. Insamlingen var öppen i ett drygt år och man samlade tillsammans ihop 430 000€ till Unicefs arbete i Ukraina och dess grannländer.

Ett stort tack till alla som deltog!

Divia, 5 år, och Damia, 8 år, samt deras mamma Olga, 36, anlände till Rumänien måndagen den 28 februari 2022 från Zaporižžja i sydöstra Ukraina. 
© UNICEF/UN0599061/Moldovan