Unicef Supply Division 25.-26.9.2018
Kaksi August Ludvig Hartwall-säätiön hallituksenjäsenistä Pia Hartwall ja Vladimira Therman saivat syyskuussa tilaisuuden tutustua Unicefin Supply Divisioniin ja Tanskaan. Lue lisää heidän matkakokemuksista.
Tiistai 25.9
Kööpenhamina
Saavuimme aurinkoiseen Kööpenhaminaan eri aikoihin ja tapasimme kaikki vasta illalla illallisella.
Kööpenhaminaan on kerääntynyt Unicefin ystäviä eri puolelta maailmaa; edustettuna on Suomi, UK, USA, Etelä-Afrikka, Saksa ja Italia. Kaiken kaikkiaan meitä on noin 30.
Aloitimme yhteisellä illallisella, jolloin HAPPY-perhe sulautui muiden vieraiden joukkoon ja tutustui uusiin Unicef-henkisiin ihmisiin. Paikalla oli myös useampi Unicefin oma työntekijä mm Genevestä ja täältä Supply Divisionista. Pitkän ajan Unicef sotureita, joiden tarinat koskettivat. Mm. Pakistanista lähtöisin oleva Sekander, joka 30-vuotisen Unicef-uransa aikana on ehtinyt tehdä töitä 15 maassa. Albanialaistaustainen Eva, joka johtaa Supply Divisionia, joka meinasi synnyttää oman poikansa kesken työkomennuksen Kongossa, ja joka evakuoitiin, sekä Jon, jonka työ Supply Divisionissa on innovoida uusia tuotteita auttamaan ihmisiä erilaisissa töissä maailmalla. Mm hän on kehittänyt laitteen, jolla vapaehtoiset terveystyöntekijät eri köyhillä alueilla voivat diagnosoida keuhkokuumetta hengityksiä laskevat laiteen avulla. Maailmassa 900.000 ihmistä kuolee edelleen hoitamattomaan keuhkokuumeeseen. Hänkin tuli yksityiseltä sektorilta Unicefiin ja kokee tekevänsä todellakin merkityksellistä työtä.
Täällä muuten koko hotelli on iso Unicef-tukija. Jokaisessa huoneissa on lappu, jonka laittamalla oveen huonettasi ei siistitä, vaan hotelli lahjoittaa DKK50/yö Unicefin ihmiskaupan vastaiseen työhön. Aika kiva juttu. Ei siivousta tänne, kiitos!
Huomenna matka jatkuu itse kohteeseen klo 8.30.
Keskiviikko 26.9
UNICEF SUPPLY DIVISION
8.30 starttasimme bussilla kohti SD:ia. Noin 30min ajomatkan päässä sijaitseva maailman suurin humanitaarisen avun varasto sijaitsee aivan sataman vieressä – helpon matkamme päässä pääkuljetusmuodosta – laivoista.
Noin 1.000 henkeä työllistävä Supply Division on Tanskan lahjoitus Unicefille. Järjestön ensimmäinen varasto sijaitsi vielä vuonna 1960 New Yorkissa, mutta sen piti muuttaa kaupungin kasvaessa pois ”tärkeämpien rakennusten tieltä”. Unicefin silloisen humanitaarisen avun varaston alue muutettiin parkkipaikoiksi. Niinpä Tanska tuli vastaan ja käytännössä huolehtii tämän jättimäisen varaston kaikista ylläpitokuluista, poissulkien juoksevat kulut, kuten sähkö ja vesi.
SD on täysin automatisoitu varasto, joka osaa laskea, mistä tavara tulee, minne menee ja mitä esteitä tarvikkeilla on matkan aikana. Esimerkiksi DRC tietylle alueelle matkaava kontti ei saa painaa yli 17tKG, sillä matkan varrelle osuu yksi silta, jonka kantaa maksimissaan 17tKg. Normaalisti konttiin voi lastata jopa 24tKg tarvikkeita.
Varaston yhteydessä toimii myös eri kehitystoimistot, joiden tehtävänä on innovoida (yhdessä valmistajien kanssa) uusia tuotteita, suunnitella reagointia hätätilanteissa, sekä kehittää Unicefin olemassa olevia kolmea päätoiminta-aluetta: WASH (water and sanitation & hygiene), koulutus ja ravinto.
Unicefin rooli näihin liittyvien tarvikkeiden hankinnassa on äärettömän iso globaalisti. Unicef esimerkiksi ostaa 45% maailman poliorokotteista, ja toimitti viime vuonna 4.000.000 laatikkoa (150pss/laatikko) maapähkinätahnapusseja nälän runtelemille alueille pelastamaan lasten henkiä. Vielä kymmenisen vuotta sitten koko maapähkinätahnaa ei ollut kunnolla edes olemassa, nyt toimittajia on noin 20 eri puolilla maailmaa, kiitos aktiivisen kehitystyön.
Unicefin Supply Division pyrkii jatkuvasti kehittämään mahdollisimman tehokkaita ja edullisia, silti vaikeissakin olosuhteissa kestäviä, ratkaisuja ja tuotteita maailman heikoimpien kansanryhmien auttamiseksi. Tämä oli äärettömän valaiseva kokemus saada ymmärrystä Unicefin tästä osa-alueesta. Kun työ on hoidettu hyvin lähtöpäässä, kentällä on helpompaa ja turvallisempaa toimia.
Kööpenhamina ei ole suinkaan ainoa varasto, joka Unicefilla globaalisti on. Se on toki ylivoimaisesti isoin, mutta pienempiä ”hubeja” löytyy myös Dubaista ja Panamasta, nämä palvelevat tietenkin lähialueita. Lisäksi useissa maissa on pienempiä maavarastoja, joissa on pienemmät määrät tarvikkeita lähimaiden tarpeisiin. Hätä-tilanteissa isommat määrät tarvikkeita lähetetään kuitenkin suoraan Kööpenhaminasta lentorahdilla.
Vaikka Unicefin ”pääkonttori” sijaitseekin Genevessä, tuntuu että sydän on kuitenkin tääll Kööpenhaminassa. Toisaalta olisi äärettömän mielenkiintoista nähdä myös, miten ohjelmat ja tekemiseen liittyvät käytännöt syntyvät Genevessä. Matka Vietnamin kautta Kööpenhaminaan on ollut jo tähän asti ikimuistoinen.
Vladimira Therman ja Pia Hartwall, 25.-.26.9.2018