310 000 euroa lapsille, perheille ja ympäristölle
August Ludvig Hartwallin säätiö teki vuonna 2024 merkittäviä panostuksia lahjoittamalla yhteensä 310 000 euroa 19 eri toimintaan ja projektiin. Tämä summa sisälsi säätiön oman 150 000 euron osuuden sekä noin 160 000 euroa ulkopuolisilta lahjoittajilta saatuja varoja, jotka säätiö ohjasi eteenpäin.
Suurin osa lahjoituksista suunnattiin perheille ja apua tarvitseville henkilöille. Erityistä painoa annettiin projekteille, jotka tukevat lasten ja nuorten arkea sekä luovat jatkuvuutta heidän elämäänsä. Kumppaneina toimivat muun muassa Aseman Lapset, Helsinki Mission, Ensi- ja turvakotien liitto, Luckan sekä Psykosociala Förbundet. Uusia yhteistyöhankkeita vuonna 2024 olivat muun muassa Project Liv, joka pyrkii turvaamaan pitkäaikaissairaiden lasten arjen, sekä Project Nadija, joka tähtää lasten psyykkiseen ja fyysiseen kuntoutukseen Ukrainassa. Lisäksi pienempiä avustuksia myönnettiin muun muassa Hope ry:lle, Luckanille, Lupa Lapsuuteen -hankkeelle, Akson ry:lle sekä apua tarvitseville perheille Kolarissa ja Enontekiöllä.
Toinen säätiön työn painopistealue on puhtaan ympäristön edistäminen. Säätiö jatkoi kolmivuotista yhteistyötään Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa Puolangan Myllypuron suon ennallistamiseksi ja teki yhteistyötä John Nurmisen säätiön kanssa Itämeren pelastamiseksi. Yksittäisistä hankkeista kiinnostava oli Aurajopkisäätiö. joka toimii valtiollisen Saaristomeri-ohjelman Aurajoki piloottialueen projektikoordinaattorina.
Vuoden aikana lahjoitukset jakautuivat seuraavasti: 78 % perheille ja apua tarvitseville, 21 % ympäristön hyväksi ja 1 % kriisien avustamiseen. Lahjoituksista 76 % suunnattiin Suomeen ja 24 % maailmanlaajuisesti.
August Ludvig Hartwallin säätiö haluaa jatkossakin tukea kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ja edistää kestävää tulevaisuutta. Kohdennetuilla lahjoituksillamme pyrimme luomaan todellista muutosta niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin tasolla. Alla esittelemme osan vuoden 2024 tukea saaneista projekteista.
Täältä löydät yhteenvedon vuoden 2024 lahjoituksistamme.
Seuraa meitä LinkedInissä! Päivitämme säännöllisesti toimintaamme sekä LinkedInissä että verkkosivuillamme.
Toivotamme sinulle erinomaista vuotta 2025!
August Ludvig Hartwall Stiftelse
Nadija for Children – toivoa ja kuntoutusta sodan koettelemille ukrainalaislapsille
Yksi August Ludvig Hartwallin säätiön keskeisistä tehtävistä on tukea perheitä ja yksilöitä, jotka ovat haavoittuvassa asemassa Suomessa tai ulkomailla. Suurin yksittäinen panoksemme vuonna 2024 kohdistui pohjoismaiseen hankkeeseen Nadija for Children, joka työskentelee tarjotakseen toivoa ja kuntoutusta sodan koettelemille lapsille Ukrainassa.
Hanketta johtaa pohjoismainen Nadija – Children’s Foundation, ja sen tavoitteena on luoda pitkäaikaisia ratkaisuja sekä henkiseen että fyysiseen kuntoutukseen.
Olemme kiitollisia saadessamme olla osa tätä tärkeää työtä ja auttaa luomaan paremman tulevaisuuden kaikkein haavoittuvimmille. Emme pyri vain lyhytaikaisiin vaikutuksiin, vaan tavoitteemme on kehittää pitkäjänteisiä ratkaisuja sekä henkiseen että fyysiseen kuntoutukseen.
Osuutemme hankkeessa oli 75 000 euroa. Projekti Nadija pyrkii keräämään yhteensä
10 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä.
School to Belong – nuorten yksinäisyyden vähentäminen ja sen näkyväksi tekeminen
Nuorten lisääntyvä yksinäisyys on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Jopa joka kuudes nuori Suomessa kokee yksinäisyyttä. Pitkittynyt yksinäisyys vahingoittaa sekä mielenterveyttä että fyysistä hyvinvointia.
School to Belong -ohjelma auttaa kouluja ja oppilaitoksia tunnistamaan ja lievittämään nuorten yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja sen ehkäisyyn. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko kouluyhteisön yhteisen asian – sen eteen työskennellään yhdessä. Lukuvuonna 2024–2025 ohjelmaan on ilmoittautunut mukaan 126 oppilaitosta, mukaan lukien yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset.
Ohjelmassa hyödynnetään kansainvälisissä tutkimuksissa tehokkaiksi todettuja menetelmiä: varhainen ja vaikuttava puuttuminen, taitoharjoitukset, asenneilmapiirin muokkaaminen, yksinäisyyttä ylläpitävien haitallisten ajatusmallien purkaminen.
School to Belong -ohjelma on kaksikielinen ja tarjoaa pitkäjänteisen toimintamallin kaikille Suomen oppilaitoksille. Koulun sitoutuminen ohjelmaan on merkki siitä, että yksinäisyys otetaan vakavasti – ongelmia ei lakaista maton alle, vaan niitä torjutaan aktiivisesti, jotta kukaan ei jää yksin.
Ohjelmaa seurataan vuosittaisella kyselyllä. Aiemmat tulokset osoittavat, että yksinäisyyttä ennaltaehkäisevissä oppilaitoksissa haitallista yksinäisyyttä kokevien oppilaiden osuus on pienempi (5,8 %) verrattuna muihin kouluihin (7,2 %).
HelsinkiMission ja School to Belong -ohjelman yhteistyö on nyt käynnissä toista vuotta kolmivuotisesta hankkeesta. School to Belong jatkaa luonnollisesti aiempia, erittäin onnistuneita projekteja vuosilta 2019–2022. August Ludvig Hartwall -säätiö on tukenut ohjelmaa vuonna 2024 yhteensä 45 000 eurolla.
Ensi- ja turvakotien liitto – Seurustelun tulee olla ihanaa
Ihanaa seurustelu -kampanja on valtakunnallisen lastensuojelujärjestön Ensi- ja turvakotien liiton kehittämä hanke. Sen tavoitteena on opettaa nuorille, että seurustelun tulee olla turvallista eikä siihen saa missään muodossa kuulua väkivaltaa – ei fyysistä eikä henkistä.
Nuoret saavat hankkeen kautta työkaluja analysoida omia käsityksiään parisuhteista, omaa käyttäytymistään sekä tunnistaa heihin kohdistuvaa väkivaltaa. Väkivalta nuorten parisuhteissa jää usein tunnistamatta, ja nuoret saavat harvoin apua tilanteen ratkaisemiseen. Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on myös madaltaa nuorten kynnystä hakea apua.
Hanke käynnistyi kesällä 2024 ja toteutetaan kouluissa sekä sosiaalisessa mediassa kesään 2025 asti.
August Ludvig Hartwallin säätiö päätti osallistua hankkeeseen, sillä parisuhde- ja perheväkivaltaa esiintyy myös Suomessa. Haluamme osaltamme auttaa nuoria saamaan työkaluja tunnistaa ja estää väkivaltaa lähipiirissään. Säätiö on lahjoittanut hankkeelle
30 000 euroa.
Aseman Lapset – liikkuvia kohtaamispaikkoja ympäri Suomea – WAUTO
Aktiivinen läsnäolo on tärkeää nuorisotyössä, eikä vain suurissa kaupungeissa. Wauto-autot ovat liikkuvia kohtaamispaikkoja, jotka voidaan viedä sinne, missä nuoret liikkuvat.
Suomessa liikkuu yhteensä neljä Walkers-autoa – Pantteri, Puma, Tiikeri ja Leopardi – jotka tarjoavat nuorisotyötä eri paikkakunnilla. Leopardi on pitkään ollut sijoitettuna Ahvenanmaalle, mutta viettää kesät Paraisilla. Walkers-autot ovat osa valtakunnallista liikkuvan nuorisotyön verkostoa, jossa jaetaan kokemuksia ja kehitetään uusia toimintamalleja.
August Ludvig Hartwallin säätiö on päättänyt tukea Aseman Lapset ry:n Walkers-auto -toimintaa varmistaakseen, että hanke voidaan toteuttaa ja tarjota myös nuorille pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Vuosi 2024 on toinen peräkkäinen tukivuosi, ja säätiö on myöntänyt toiminnalle 25 000 euroa.
Project Liv – iloa arkeen, kun perhe kohtaa pitkäaikaissairauden
Kun lapsi saa diagnoosin pitkäaikaissairaudesta, se koskettaa koko perhettä. Project Liv ry on yhdistys, jonka tavoitteena on tuoda enemmän iloa pitkäaikaissairaiden lasten ja heidän perheidensä arkeen sekä tukea lapsia, joiden vanhemmat ovat pitkäaikaissairaita.
Yhdistys tekee konkreettista työtä luoden viihtyisämpää ja iloisempaa sairaalaympäristöä,
tuoden arkeen iloa, joka nopeuttaa toipumista ja edistää hoitoa potilaan omalla tunnekielellä, äidinkielellä.
Toiminta alkoi Pietarsaaressa vuonna 2014, ja yhdistys tekee yhteistyötä kaikkien Suomen yliopistollisten sairaaloiden sekä monien pienempien paikallissairaaloiden kanssa.
August Ludvig Hartwallin säätiö on päättänyt tukea Project Livin toimintaa 30 000 euron lahjoituksella. Tuen ansiosta Project Liv on voinut laajentaa resurssejaan Etelä-Suomessa, tavoittaa yhä useampia lapsiperheitä ja lisätä läsnäoloaan muun muassa Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.
Psykosociala förbundet – YAM – Youth Aware of Mental Health, tukea arkeen
Tieto tuo turvaa. Psykosociala förbundet on valtakunnallinen, ruotsinkielinen ja voittoa tavoittelematon asiantuntijajärjestö, jonka tavoitteena on tukea arjessa sekä lisätä tietoisuutta mielen hyvinvoinnista ja terveydestä.
Vuonna 2018 Psykosociala förbundet käynnisti nuorten mielenterveyttä edistävän ennaltaehkäisevän koulutusohjelman YAM – Youth Aware of Mental Health. Ohjelma kehittää monipuolisia taitoja ja tietoa mielenterveydestä, tukee oppilaiden ongelmanratkaisukykyä ja emotionaalista älykkyyttä sekä antaa tietoa mielenterveyttä tukevista elämäntavoista. Lisäksi oppilaat oppivat, miten auttaa itseään ja kavereitaan.
YAM-ohjelma toteutetaan koko luokalle koulun luokkahuoneessa yhdessä oppilaiden ja koulutettujen YAM-ohjaajien kanssa. Ohjelma kestää yhteensä kolme viikkoa, ja sen aikana järjestetään viisi oppituntia. Vuonna 2024 ohjelmaan osallistui 1000 oppilasta.
Vuoden 2024 aikana vuonna koulutettiin kaksi uutta ohjaajaa, ja ohjelmamateriaalin kääntäminen ja sovittaminen suomen kielelle jatkui. Tavoitteena on, että vuoteen 2026 mennessä ohjelma on saatavilla myös suomenkielisenä.
August Ludvig Hartwallin säätiö on tukenut Psykosociala förbundetin YAM-ohjelmaa vuosina 2023–2024. Vuoden 2024 tuki oli 20 000 euroa.
Luckan – Ärligt talat! – ilmainen chat suomenruotsalaisille nuorille
Luckan ylläpitää ”Ärligt talat!” -chat-palvelua, joka tarjoaa suomenruotsalaisille nuorille ja nuorille aikuisille (13–29-vuotiaille) ilmaisen ja anonyymin keskustelumahdollisuuden. Chatissa voi keskustella ammattilaisten tai psykologin kanssa itselle ajankohtaisista aiheista.
Vuonna 2024 chat on ollut avoinna arkipäivisin klo 9–12 ja 19–22, ja sen kautta on käyty yli 5000 keskustelua. Suurin osa viesteistä liittyy mielenterveysongelmiin, mutta myös perhetilanteet, ahdistus, kehoon liittyvät kysymykset, ihmissuhteet ja seksuaalisuus ovat toistuvia teemoja.
Vastatakseen paremmin nuorten tarpeisiin ”Ärligt talat!” aloittaa aktiivisesti uusia yhteistyökuvioita eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Yksi uusimmista yhteistyökumppaneista on klinikka, joka on erikoistunut syömishäiriöihin, ja heidän asiantuntijansa vierailee säännöllisesti chatissa vastaamassa kysymyksiin.
August Ludvig Hartwallin säätiö on tukenut ”Ärligt talat!” -chat-palvelua 5000 euron lahjoituksella. Säätiö kokee, että palvelu vastaa todelliseen tarpeeseen: ”Ärligt talat!” madaltaa nuorten kynnystä saada yhteys ammattilaisiin – helposti, anonyymisti ja omalla äidinkielellään.
Suomen Luonnonsuojeluliitto – Soiden ennallistaminen ja kaikille avoimet luontotapahtumat
Yhteistyö Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa alkoi vuonna 2023 ja sisältää kaksi hanketta: kolmivuotisen soiden ennallistamisprojektin Puolangan Myllypuron suoalueella sekä tuen paikallisille luontotapahtumille.
Soiden ennallistaminen hyödyttää monia uhanalaisia lajeja ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. Ennallistamisen tavoitteena on palauttaa suo luonnontilaan ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Ensimmäisiä merkkejä onnistuneesta ennallistamisesta ovat veden tasapainon palautuminen sekä pioneerikasvien palaaminen. Myllypuron alueella ennallistaminen on jo tuonut takaisin sekä hyönteisiä että lintuja.
Hanke käynnistyi vuonna 2023 ja kestää kolme vuotta. Kesällä 2025 Suomen Luonnonsuojeluliitto järjestää retkiä Myllypuron suoalueelle, joissa esitellään projektin tuloksia. Retket ovat avoinna kaikille kiinnostuneille, ja niistä tiedotetaan Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilla kevään aikana.
Suomen luonnon päivänä 31.8.2024 Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykset järjestivät 25 erilaista lähiluontotapahtumaa eri puolilla Suomea. Ohjelmaan kuului luontoretkiä ja -polkuja sekä muita aktiviteetteja, kuten hyvinvointireitti Turussa, terveyskävely metsässä Saarijärvellä ja suosittu poniratsastus Outokummussa. Tapahtumien tavoitteena on lisätä luonnon arvostusta, ja ne järjestetään vuosittain elokuussa.
August Ludvig Hartwallin säätiö myönsi vuonna 2024 Suomen Luonnonsuojeluliitolle 30 000 euron tuen.
John Nurminen – Itämeren ja sen perinnön pelastaminen
John Nurmisen säätiö perustettiin vuonna 1992 pelastamaan Itämerta ja säilyttämään sen kulttuuriperintö tuleville sukupolville. Säätiön toiminnan tavoitteena, eli luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen estäminen ja alueellisen biodiversiteetin lisääminen Itämerellä, on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan.
August Ludvig Hartwallin säätiö on säännöllisesti tukenut John Nurmisen säätiön toimintaa. Yksi ajankohtaisista projekteista, joita säätiö rahoittaa, on “Meriniitty-hanke”, joka jatkuu vuoteen 2026 saakka. Hankkeen tavoitteena on palauttaa rakkohauruniittyjä alueille, joilla niitä on aiemmin esiintynyt, mutta jotka ovat sittemmin kadonneet. Meriajokas tarjoaa elinympäristön kymmenille muille Itämeren lajeille. Hankkeessa kerätään ja istutetaan meriajokasta, joka voi kasvaa uusiksi, laaja-alaisiksi niityiksi. Ensimmäiset istutukset tehtiin vuonna 2023, ja kesällä 2024 meriajokasta istutettiin muun muassa Helsingissä Lauttasaaren edustalla sijaitsevaan Hevosenkenkälahteen.
Vuoden 2024 tuki hankkeelle oli 30 000 euroa ja tuki on kohdistettu sekä Meriniitty-hankkeeseen, että muihin Itämeren pelastamiseen liittyviin toimenpiteisiin.