Målsättningen med projektet Lekglädje är att skapa stunder av glädje för barnen i Ukraina.

Projektet utförs av familjen Hartwall med sitt team, som länge verkat i landet

Kriget i Ukraina visar allt brutalare sidor. Rysslands aggression utsträcker sig från aktiva krigszonerna i öst till städer runt i landet, där infrastrukturen förstörs. Oskyldiga människor upplever krigets brutala hemskheter, som tyvärr drabbar även barnen.

Som motvikt till dagliga luftlarm, vill vi kunna erbjuda en plats åt barnen där de kan springa, hoppa, gunga och leka fritt med andra barn. Känna en stund av glädje och glömma allt det onda omkring.

Lekglädje -prokjektet bygger lekparker till Ukraina. Platsen för lekparkerna övervägs noggrant enligt behov och säkerhet. Målsättningen är att lekparkerna ger glädje en lång tid också efter krigets slut.

Första lekplatsen byggs i centrum av Lviv, på Lviv public school 62 historiska byggnads innergård.

Sedan kriget bröt ut har skolan tagit emot mer än 60 flyktingar från ockuperade och förstörda områden. De bodde i skolans gymnastiksal. När läsåret började på hösten 2022, återvände eleverna tillbaka till skolan. Under återkommande luftalarm gömmer barnen sig i bombskydd i skolans källare och försöker anpassa sig till den verklighet kriget medför. Projektet Lekglädje bygger en trygg plats som barnen kan ta sig till, under rasterna och de lugna stunderna, ett ställe de inte har idag.

Byggarbetena har kommit bra igång och ställningarna till lekplatsen är skickade från Lappsets fabrik i Rovanemi till Lviv. Målsättningen är att barnen får uppleva lekglädje, hoppa, funga och leka fritt med sina skolkamrater andra veckan i Juni

Den andra lekplatsen kommer att byggas i Kiev och platsen har utretts under våren och nu har vi top 3 alternativ kvar för evaluering. Slutliga beslutet görs under sommaren och planen är att komma igång med byggarbetena genast på hösten 2023.

Huvudsammarbetspartner för projektet Lekglädje är Lappset Group Oy och Reima Oy.

Alla är välkomna att delta i projektet genom att donera till August Ludvig Hartwall stiftelse, referens: Lekglädje

Vi svarar gärna på frågor gällande Lekglädje projektet:

Pia Hartwall och Ursula Blässar  joyofplay@khw-invest.fi