På grund av den ledande koronakrisen har en del skolor och daghem slutat att erbjuda luncher till barn, då de flesta eleverna och dagisbarn stannar hemma för att undvika smitta. För många mindre bemedlade familjer betyder detta att barnen i värsta fall inte har möjlighet till att äta lunch eftersom matkostnaderna stiger då alla familjemedlemmar äter hemma och man helt enkelt inte har tillräckligt resurser. På grund av detta har Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ITLA, Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Tiina ja Antti Herlinin säätiö samt Tradeka startat en kampanj i samarbete med Venner vid namn ”Jokaiselle lapselle lounas”, vars syfte är att leverera matkassar till mindre bemedlade hushåll.

Matkassarna, 90€ styck, innehåller råvaror för en veckas huvudmåltider för en familj på 4 till 6, samt instruktioner, recept och vitaminsupplement. Venner, som står för det praktiska arbetet, samarbetar med K-kedjan samt med Kauppahalli24 för att leverera matkassar direkt till familjens dörr.

August Ludvig Hartwalls stiftelse gick med i kampanjen och donerade 216 matkassar, värt 19 440€.

Venner har redan under 1,5 år delat ut vegetariska matkassar till mindre bemedlade familjer, eftersom de anser att alla familjer i Finland borde äta näringsrik mat, oberoende hur rik du än är. Med hjälp av instruktioner och recept via nätet kan alla tillaga goda och näringsrika vegetariska måltider för sin familj. Mer om kampanjen samt Venners verksamhet hittar du här: https://itla.fi/jokaiselle-lapselle-lounas/ och https://venner.fi/