Sedan Kansainvälinen Hiihtokoulu startade sin verksamhet i september 2015 har två skidresor ordnats till Lappland och flera träningstillfällen för att låta invandrarbarn lära sig sporten och kunna njuta av vad Finland har att erbjuda. På stiftelsemötet 13.12 fick stiftelsen besök av föreningens ena grundare Simo-Viljami Ojanen och föreningens ordförande Inka Kärkkäinen som kom för att berätta hur det gått sedan stiftelsen gett en donation för att hjälpa föreningen att komma igång. Föreningen har efter detta fått flera nya samarbetspartners, som bland annat Helsingfors stad, Suomen Latu och Wau Ry och även faddrar, varav Kaisa Mäkäräinen, som tillsammans har det gemensamma målet att låta invandrarbarn, samt finländska barn med utslagningsrisk, motionera och samtidigt integreras i samhället.

Kansainvälinen Hiihtokoulu har tidigare synats i media på olika håll och har på sistone bl.a. fått APU-tidningens ”Aputonni”-pris och kommer på våren att synas i en Yle-dokumentär. En av föreningens deltagare hade även möjligheten att delta i försnacket för slottsbalen 6.12.17, där han 100-åriga Finland till ära fick berätta vad Finland betyder för honom.

Verksamheten går vidare och målet för 2018-2020 är att kunna erbjuda skidmöjligheten till 200 barn, både invandrarbarn samt barn med risk för utslagning. Kanasainvälinen Hiihtokoulu hoppas även på att få fler föräldrar, speciellt mammor och kvinnorna i invandrarfamiljer, att delta i träningen t.ex. genom att delta i lägren.

August Ludvig Hartwalls stiftelse är stolta över att fortsätta stöda Kansainvälinen Hiihtokoulu:s verksamhet även år 2018.

Kansainvälinen hiihtokoulu är ett projekt för att hjälpa och integrera invandrarbarn som startades i september 2015. Den första vintern erbjöds 14 barn det bästa som Finland kan erbjuda: längdskidåkning. Föreningen lärde dem att skida och erbjöd dem en egen skidutrustning. Lärarna var av högsta klass. Bland annat Aino-Kaisa Saarinen, Marjo Matikainen-Kallström och Martti Jylhä var med och instruerade i skidspåret. Ett läger har även arrangerats för barnen i Pajulahti och i Kiilopää i Lappland.

Den gemensamma vintern i skidspåren tillsammans med barnen var en underbar upplevelse. Barnen fick inte bara lära sig att skida bra, de fick även nya vänner, fick uppleva nya saker i säkert sällskap, lära sig finska samt njuta av vintern på ett sätt som vara barn kan göra.

Nu håller föreningen på att bygga upp nästa skidsäsong. 100 barn och 10 vuxna invandrarskidare deltar i skidspåren. Under denna säsong 2017-18 antas även med finländska barn, som är i risk för utslagning från samhället, med i skidträningen.