August Ludvig osallistui marraskuun alussa järjestettyyn, järjestyksessään seitsemänteen Pohjoismaiseen säätiökonferenssiin Helsingin Hanasaaressa. ALH Säätiötä edustivat Pia Alsi, Vladimira Therman, Susanna Hartwall ja Jonas Tallqvist. Konferenssiin osallistui n. 160 henkilöä kaikista pohjoismaista. Joukossa oli niin pieniä, kuin isojakin säätiöitä. Paikalla olivat mm. Svenska Kulturfonden, Lotta Svärd säätiö, Axfoundatioin Ruotsista, Velux Foundatoin Tanskasta, sekä Store norske leksikon Norjasta.

Konferenssin päätemana oli Epävarmuus, konkreettisemmin ”Miten epävarmuus vaikuttaa yhteiskuntakehitykseen ja säätiöiden toimintaan, sekä niihin tavoitteisiin, joita tuemme”? Ohjelma jakautui luentoihin, sekä workshoppeihin, joissa keskusteltiin pienemmissä ryhmissä tietyn aiheen ympärillä. Saimme kunnian kuulla palkittua kirjailija-journalisti Göran Rosenbergia, joka puhui teemasta ”Uskottava ja luotettava yhteiskunnan rakentaminen antisosiaalisten medioiden aikakaudella”. Lavalle nousi myös filosofi Susanna Lindberg, joka avasi omia näkemyksiään digitalisaation eettisistä ja moraalisista seurauksista.
Neljä pohjoismaista säätiötä, jotka ovat vieneet asiaansa voimakkaasti omalla toimialallaan eteenpäin esittelivät toimintaansa ja ideologiaansa. Kukin neljästä säätiöistä on alallaan edelläkävijä ja nauttii itsenäisestä suunnannäyttäjä-asemastaan. Teemoina säätiöiden toiminnassa oli mm. vallankumouksellinen tapa kouluttaa, tanskalainen satsaus puhtaan luonnon, erityisesti veden, hyväksi, kasvipohjaisen proteiinin kehittäminen, sekä maksuttoman virtuaalisen tietokirjan perustaminen.
Workshopeissa keskusteluja käytiin teemoilla ”Rahat ja ikuisuus – tulevaisuuden varainhoito”, ”Saako rahalla muutosta? – miten säätiöt vaikuttavat yhteiskuntaan”, ”Stabiliteetti vai riski? – miten säätiöt valitsevat”, sekä ”Yhdessä – mitä säätiöt voivat voittaa yhteistyöllä”? Keskustelut olivat eläväisiä ja mielenkiintoisia, niitä vietiin eteenpäin ainakin kolmella kielellä.
Tunnelma oli läpi koko konferenssin lämmin ja kaikki jakoivat mielellään mielipiteitä ja kokemuksia toisten kanssa. Vaikka August Ludvig Hartwallin säätiö onkin nuori, olimme yhtä tervetulleita mukaan ja saimme paljon uusia mielenkiintoisia kontakteja vanhempienkin säätiöiden kanssa. Koko tapahtuman ajan vallitsi yhteinen tahtotila tiivistää pohjoismaista yhteistyötä. Kaksipäiväinen konferenssi antoi kontaktien lisäksi paljon hyviä ajatuksia, sekä lisää varmuutta, että olemme tehneet monta asiaa oikein ja onnistuneet luomaan toiminnallemme pohjan, josta on hyvä jatkaa eteenpäin tulevaisuuteen.
